Sunday, April 1, 2007

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Από Greek American News Agency
Μάρ 30 2007, 01:06
Νέα Υόρκη
Με ένα ψήφισμα καταπέλτη και καταλυτικές τις επερχόμενες επιδράσεις στα κοινά και το δημόσιο βίο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης παρεμβαίνει σε μια όζουσα εδώ και χρόνια κατάσταση στο θολό και ασαφές τοπίο των ομογενειακών ΜΜΕ, και καταγγέλλει τον γνωστό εδώ και 30 χρόνια στην Ελληνική Κοινότητα για το «βίο και την πολιτεία του» ο οποίος τελευταία δηλώνει και πάλι δημοσιογράφος από τα παλιά που επανέκαμψε «δριμύτερος» στη ΝΥ κ. Γιώργο Λυκομήτρο γνωστό και ως εκδότη της ιστοσελίδας «ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ». ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ . ακολουθεί ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ

Νέα Υόρκη 27 Μαρτίου 2007
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ κατά τη διάρκεια των εργασιών του της Τρίτης 27 Μαρτίου 2007 πέραν των άλλων τακτικών και έκτακτων θεμάτων προς συζήτηση, ασχολήθηκε εκτενώς -με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα- και με τα συνεχή και υβριστικά δημοσιεύματα της ιστοσελίδας ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ του κ. Γ. Λυκομήτρου. Αφού έλαβε υπόψη της μια σειρά από στοιχεία, δημοσιεύματα-σχόλια και ντοκουμέντα που σχετίζονται με τον προαναφερόμενο και που περιήλθαν εις γνώση της εξέδωσε το ακόλουθο ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ προς ενημέρωση της Ελληνικής Κοινότητας και κάθε άλλου φορέα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικού εβδομαδιαίου ομογενειακού εντύπου αναφορικά με σχετική απόφαση του ΔΣ που ελήφθη για συγκεκριμένη ιστοσελίδα, λαμβάνοντας υπ' όψιν μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις, επισημαίνει προς άρση παρεξηγήσεων αλλά και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ή ευκαιριακής και εύκολης δημαγωγίας και αναφέρει τα εξής :
1. Η ομοσπονδία είναι οργανισμός που ενώνει και αυτό επιδιώκει, παρά τις όποιες και επί μέρους κατά καιρούς διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται και καταγράφονται -πολλές φορές μέσω και του Τύπου- ακόμα και εντός του Δ.Σ ή πολύ περισσότερο εντός της Γενικής Συνέλευσης που είναι και το ανώτερο όργανο του ιστορικού οργανισμού. Διαφορετικές απόψεις υπήρχαν και θα υπάρχουν σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες και διασυλλογικούς οργανισμούς! Αλίμονο αν όλοι συμφωνούσαμε σε όλα. Τότε δεν θα μιλούσαμε για Δημοκρατία! Η διαφορετικότητα στις απόψεις και τις τοποθετήσεις είναι η ζωντανή απόδειξη της υγιούς Δημοκρατίας που λειτουργεί μέσα από τη σύνθεση των απόψεων. Μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων πολλές φορές πετυχαίνουμε τη σύγκλιση, τη συνεργασία και εν τέλει τα μεγαλύτερα και τα ιδανικότερα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Φυλής και του Έθνους μας. Η δημοκρατία όμως έχει και κανόνες με βασικό εκείνον που αναφέρεται στην ψήφο της πλειοψηφίας. Επομένως Ουδείς μπορεί να αποκλείεται από την κάθε είδους ενημέρωση ή εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων. Πολύ δε περισσότερο, όταν οι εκδηλώσεις αφορούν στο μείζον γεγονός της Εθνικής Παρέλασης του Ελληνισμού στην 5η Λεωφόρο. Γεγονός που οφείλει να ενώνει τον Ελληνισμό και χρήζει της μεγαλύτερης δυνατής προβολής, όχι μόνο στα Ομογενειακά ΜΜΕ αλλά και στα Ελληνικά. Μια μεγάλη διοργάνωση, στην οποία όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε, ο καθένας με όποιες δυνάμεις διαθέτει και χωρίς να κομπάζει, ακριβώς διότι δεν κάνει χάρη σε κανέναν, απλά πράττει στο ελάχιστο το ιερό καθήκον του προς την ιστορία και προς την Ελληνική Κοινότητα. Αυτή η προσωπική ή συλλογική συνεισφορά είναι προσφορά, όχι προς την Ομοσπονδία. αλλά πρωτίστως υποχρέωση προς τους προγόνους ήρωες και εθνομάρτυρες του έθνους μας. Δεύτερον κάθε προσπάθεια προβολής του μεγάλου αυτού γεγονότος το οφείλουμε στον Ελληνισμό της Αμερικής και όχι στην Ομοσπονδία. Η Oμοσπονδία με βάση το καταστατικό και τους σκοπούς της επιτελεί Λειτούργημα. Υπηρετεί τον Ελληνισμό και την Ελληνική Κοινότητα στις ΗΠΑ.
Το μεγάλο αυτό γεγονός αφορά σε όλο τον Ελληνισμό και όχι μόνο την μείζονα περιφέρεια δικαιοδοσίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ. Τα φώτα και οι προβολείς της δημοσιότητας πρέπει να στρέφονται προς το μεγάλο ιστορικό γεγονός μνήμης προς τους προγόνους μας και όχι προς το φορέα διοργάνωσης. Να φωτίζουν την Ελλάδα! Τη Μητέρα πατρίδα. Επομένως χρέος του κάθε έλληνα πατριώτη ομογενή, πολύ δε περισσότερο των έγκυρων και εγνωσμένου κύρους καταξιωμένων στη συνείδηση του Ελληνισμού της Αμερικής ομογενειακών MME είναι να προβάλουν το γεγονός. Το γεγονός της παρέλασης προβάλλεται και όχι οι διοργανωτές. Εμείς είμαστε όλοι εθελοντές. Προσφέρουμε από το χρόνο και το υστέρημα μας. Μέριμνα της Oμοσπονδίας, πολύ δε περισσότερο του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι να οργανώνει και επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις και να ενώνει όλους κάτω από ένα σκοπό. Την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της όλης διοργάνωσης. Μέσα από την όποια μικρή ή μεγάλη επιτυχία μας εδώ σε τούτη τη Γη, τη μεγάλη χώρα που συγκεντρώνει τη προσοχή ολοκλήρου του πλανήτη, αλλά και πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς ταυτόχρονα μαζί που ζουν και συνυπάρχουν ειρηνικά. Μεταξύ αυτών των πολιτισμών και ο Ελληνικός που εκπροσωπούμε. Ο Κάθε Έλληνας πρώτης δεύτερης και τρίτης γενιάς. Για πολλούς από εμάς είναι η δεύτερη φιλόξενη πατρίδα μας, και για τα παιδιά μας η πρώτη τους πατρίδα. Σε τούτη εδώ τη χώρα οφείλουμε να μεταδίδουμε ψήγματα από τον πολιτισμό μας. Με κάθε τρόπο. Το μεγαλύτερο γεγονός προβολής του Ελληνισμού της Αμερικής και η μεγαλύτερη διοργάνωση από κάθε άλλη στις ΗΠΑ είναι το γεγονός της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο. Μια μεγάλη παραγωγή που έρχεται εις πέρας από εθελοντές, που ο καθένας με το τρόπο του προσφέρει όχι στην Ομοσπονδία αλλά στην Ελληνική Κοινότητα. Προσφέρει στον Ελληνισμό. Προσφέρει στα παιδιά του! Προσφέρει στο μέλλον μας εδώ σε τούτη τη φιλόξενη χώρα. Επομένως ουδείς προβάλλοντας την μεγάλη αυτή διοργάνωση προσφέρει χάρη στην Ομοσπονδία. Προσφέρει στον Ελληνισμό της Αμερικής. Προσφέρει στα παιδιά του που για κάποιες ώρες αισθάνονται υπερήφανα για την ιστορική καταγωγή τους. Προσφέρει στον ίδιο του τον εαυτό!
2. Αναφορικά τώρα με σχόλιο εβδομαδιαίας εφημερίδας οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, την ορθή και αληθή ενημέρωση αλλά και για την αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων. Βασική επισήμανση που οφείλουμε να τονίσουμε πρωτίστως είναι ότι ουδέποτε η Ομοσπονδία απέφυγε την γόνιμη και εποικοδομητική κριτική. Το αντίθετο μάλιστα! Ιδίως όταν αυτή προέρχεται διαπιστωμένα από καλόπιστους και εγνωσμένου κύρους με καλή την έξωθεν μαρτυρία παρατηρητές. Την επιδιώκει, γιατί έτσι αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω το κύρος και ιστορική υπόσταση της πάντοτε μέσα από τις γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες. Ουδέποτε απέκλεισε κανένα ομογενειακό ΜΜΕ χωρίς λόγο και αιτία. Και όταν αναγκάστηκε να το πράξει, αυτό συνέβη με συγκεκριμένο ομογενειακό ΜΜΕ- μόνο περιστασιακά και για λίγο-, το οποίο μετά τις απαραίτητες εκατέρωθεν συνεξηγήσεις, αμέσως μετά με αντίστοιχη απόφαση, το επανέφερε στον κατάλογο προς ενημέρωση τοπικών ΜΜΕ. Η Ομοσπονδία πάντοτε στήριζε τα τοπικά και ομογενειακά ΜΜΕ, ανεξάρτητα από την όποια καλόπιστη ή έστω κακόπιστη και ιδιοτελή κριτική δεχόταν -δέχεται και θα δέχεται- κατά διαστήματα συνολικά ο οργανισμός ή μεμονωμένα πρόσωπα του Δ.Σ. Προς επίρρωση της παρούσας επισήμανσης, καταθέτουμε και τα εξής: Η ομοσπονδία ήταν αυτή που όταν μέλος του παρελθόντος Δ.Σ προσπάθησε με βίαιο τρόπο και έντονο προπηλακισμό να εκδιώξει μέσα από την αίθουσα των συνεδριάσεων τον Οκτώβριο του 2005 γνωστό δημοσιογράφο, ομόφωνα τότε το Δ.Σ. αντέδρασε και με παρέμβαση του τότε άμεσα και έγκαιρα αποκαταστάθηκε ο εν λόγω δημοσιογράφος και επανήλθε στην αίθουσα. Μάλιστα το γεγονός εξέλαβε περαιτέρω διαστάσεις, διότι ο δημοσιογράφος προσέφυγε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Νέας Υόρκης και επακολούθησε σχετική αλληλογραφία με την εν λόγω ένωση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση του όντως σφοδρού επεισοδίου εναντίον του δημοσιογράφου, στο πλευρό του οποίου στάθηκε η Ομοσπονδία, αφ'ότου του ζητήθηκαν τα σχετικά (ταυτότητες-διαπιστεύσεις κτλ), τα οποία προσκόμισε άμεσα! Χαρακτηριστικό δε γεγονός του παραπάνω περιστατικού, το οποίο στιγμάτισε εκείνη την συνεδρίαση- αυτόπτες μάρτυρες του οποίου υπήρξαμε όλοι οι παριστάμενοι σε εκείνο το Δ.Σ- είναι ότι παρών στο έντονο περιστατικό ήταν και ορισμένοι άλλοι παλιοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι διακριτικά αποχώρησαν από την αίθουσα, χωρίς να λάβουν θέση. Παρά τις διαστάσεις που τότε εξέλαβε το σοβαρότατο περιστατικό... Δεν υπήρξε τότε καμία συναδελφική και αλληλέγγυα αντίδραση παρόμοια με αυτή που σήμερα έκπληκτοι διαπιστώνουμε να καταγράφεται πρόσφατα υπέρ του κ. Λυκομήτρου..., προφανώς ορμώμενη από άλλα κίνητρα που δεν αφορούν διόλου την Ομοσπονδία. Ορισμένοι παρουσιάζουν το «θέμα» ότι χρήζει «ειδικού σχολιασμού» προφανώς με σαφή μεροληπτικά κριτήρια, αποκρύπτοντας τα πλήρη και αληθή στοιχεία. Στοιχεία, τα οποία είναι αδιανόητο να μην είναι γνωστά.
3.Σχετικά με τον κ. Λυκομήτρο και προς αποκατάσταση της αλήθειας η ομοσπονδία τονίζει και επισημαίνει τα εξής:
α ) Ουδέποτε υπεβλήθη επίσημο αίτημα εκ μέρους του κ. Λυκομήτρου, ώστε να συμπεριληφθεί στο mailing list της ομοσπονδίας. Εάν και εφόσον κατατίθετο τέτοιο αίτημα, η Ομοσπονδία λαμβάνοντας υπόψη της μια σειρά παραμέτρων θα έπραττε αναλόγως.
β) παρόλα αυτά συστηματικά και ενώ δεν είχε επίσημη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στους κόλπους της Ομοσπονδίας μεροληπτικά και απροκάλυπτα εξαπέλυε φραστικές, ειρωνικές, χλευαστικές και εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον πάντων. Και ερωτάται ο κ. Λυκομήτρος από τότε που «έγραφε» και ειδικά από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα ελάμβανε κάποια δελτία Τύπου; Είχε κάποια ειδική και ξεχωριστή ενημέρωση; Εκτός και αν εν συνεχεία απέκτησε μονομερώς «ενημέρωση» για τα δρώμενα στα κοινά της ομογένειας και ειδικά στα «εντός» και «εκτός» Ομοσπονδίας. Μάλλον υποκριτικό μοιάζει το αίτημα περί ενημέρωσης και πρόφαση για δημιουργία ανύπαρκτου θέματος με άλλο στόχο και προφανή ιδιοτελή κριτήρια που δεν αφορούν την Ομοσπονδία, όπως εν συνεχεία διεφάνη.
γ)Πράγματι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Λυκομήτρος τηλεφώνησε στο βοηθό Γενικού Γραμματέα και απηύθυνε σχετικό ερώτημα και χωρίς να απαντήσει που βρήκε το προσωπικό κινητό του, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να τηλεφωνήσει στην Ομοσπονδία. Ο βοηθός Γ.Γραμματέα, ως όφειλε, του είπε «θα το κοιτάξω και θα σας απαντήσω». Την ίδια στιγμή με εντολή του προέδρου της Ομοσπονδίας ερευνήθηκε το θέμα, ανατρέχοντας στην επίσημη λίστα του Γραφείου Τύπου της Νέας Υόρκης, που είναι και το πλέον αρμόδιο γραφείο -μιας και δηλώνεται εκ μέρους του κ. Λυκομήτρου ως έδρα η ΝΥ, αλλά και επειδή μιλάμε για ιστοσελίδα ερευνήθηκαν αντίστοιχα και όλες οι υπόλοιπες λίστες των λοιπών Γραφείων Τύπου που εδρεύουν στις ΗΠΑ και διαπιστώθηκε ότι σε καμία επίσημη λίστα δεν υπάρχει το όνομα του κ. Λυκομήτρου. Προ πάντων δε, σε εκείνη του Γραφείου Τύπου της Νέας Υόρκης. Ούτε και ποτέ κατά το παρελθόν υπήρξε καταχωρημένο το όνομα του κ.Λυκομήτρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της εν λόγω ιστοσελίδας σε κανένα γραφείο Τύπου στις ΗΠΑ! Επί πλέον -και προς αποφυγή κάθε άλλης παρεξηγήσεως- ερευνήθηκαν έτι περαιτέρω και άλλες επίσημες λίστες που συμπεριλαμβάνουν ομογενειακά ΜΜΕ στην Αμερική και το όνομα του κυρίου Λυκομήτρου δεν ανευρέθη πουθενά! Αν και το μείζον θέμα δεν είναι να βρίσκεται κάπου καταχωρημένος-πράγμα πολύ πιθανό σε κάποια ως συνήθως αδιασταύρωτη και ξεχασμένη λίστα-, εν τούτοις διασταυρώθηκαν και άλλες λίστες που περιέχουν γνωστά και έγκυρα ΜΜΕ, ούτε εκεί βρέθηκε καταχωρημένος ο κ. Λυκομήτρος. Μέχρι και την Παρασκευή 23 Μαρτίου δεν ήταν καταχωρημένος στο γραφείο Τύπου της Ν.Υ. Ξαφνικά έκπληκτοι ενημερωθήκαμε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου ότι η ιστοσελίδα του κ. Λυκομήτρου «καταχωρήθηκε» στο mailing list κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες...
Κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα βγάλει τα συμπεράσματα του, ωστόσο ευλόγως θα αναρωτηθεί «για κάθε ΜΜΕ υπάρχει τόσος ζήλος και αντίστοιχη έρευνα και διακρίβωση στοιχείων ή μόνο στην προκειμένη περίπτωση»; Η απάντηση ευθεία και ξεκάθαρη είναι μια: ακόμα και αν κατά το παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια ενδελεχής έρευνα, στο εξής θα πρέπει να υπάρχει! Αν θέλουμε να σεβόμαστε εκείνους που μας ανέθεσαν την ευθύνη και τη διαχείριση του ιστορικού αυτού οργανισμού με τη ψήφο τους και μας τίμησαν την εμπιστοσύνη τους. Το οφείλουμε στην ιστορία του οργανισμού του οποίου ηγούμεθα. Το οφείλουμε στον Ελληνισμό να επιδεικνύουμε σοβαρότητα και συνέπεια. Το οφείλουμε στους εαυτούς και τις οικογένειες μας που βλέπουμε να λοιδορούνται και να εμπαίζονται από τον κ. Λυκομήτρο. Έχουμε χρέος και καθήκον να ερευνούμε τα πάντα και να διαφυλάττουμε το κύρος και την αξιοπιστία του ιστορικού οργανισμού, στον οποίο όλοι μας προσφέρουμε εθελοντικά! Έτι δε περαιτέρω όμως η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί την οργανωμένη ομογένεια έχει χρέος και ευθύνες έναντι των ομογενών και συμπατριωτών μας. Έτσι από καιρό είχε ξεκινήσει σχετική έρευνα για τον κύριο αυτό. Ακριβώς διότι από την περίοδο που ακόμα διέμενε μόνιμα στην πολιτεία της Φλόριδας, απρόκλητα και ειδικά από το περασμένο καλοκαίρι η Ομοσπονδία δέχεται άθλια επίθεση εκ μέρους του κ. Λυκομήτρου. Απρόκλητα και αναίτια ενίοτε με προκάλυμμα το σαθρό πρόσχημα της σάτιρας υβρίζεται ο οργανισμός και μέλη του Δ.Σ. Παρόλο που μέλη της Ομοσπονδίας τον έχουν αγκαλιάσει με κάθε τρόπο στις μεταξύ τους κοινωνικές επαφές και τον έχουν συνδράμει, όπως και πολλοί συμπατριώτες μας. Εν τούτοις μέλη του παρόντος Δ.Σ. αλλά και του προηγούμενου καθώς και κατά το απώτερο παρελθόν χλευάζονταν. Γίνονταν και γίνονται αντικείμενο αρνητικού και υποτιμητικού και πολλές φορές εμπαθούς σχολιασμού εκ μέρους του κ. Λυκομήτρου, χωρίς ακόμα να γνωρίζει πρόσωπα, πολύ δε περισσότερο να έχει οποιαδήποτε επαφή με την εδώ πραγματικότητα έστω και ως «ερασιτέχνης» του είδους. Η κατάσταση εναντίον της Ομοσπονδίας, όπως και εναντίον άλλων φορέων ευρισκομένων στη ΝΥ χειροτέρεψε με την μόνιμη εδώ προσέλευση του. Η «πρακτική» του κ. Λυκομήτρου εύκολα διαπιστώνεται με μια επίσκεψη στην εν λόγω ιστοσελίδα. Αυτό που αμέσως θα διαπιστωθεί είναι ότι με το πρόσχημα της «κριτικής» και της «σάτιρας» Ιεροί θεσμοί όπως η Εκκλησία χλευάζονται. Πρόσωπα, όπως ο Πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς ή Γενική μας Πρόξενος κ. Αικατερίνη Μπούρα λοιδορούνται και χλευάζονται με περιπαικτικά, ειρωνικά και εμπαθή σχόλια. Θεσμοί, όπως το ελληνικό γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης ή άλλα αντίστοιχα περιφερειακά γραφεία συστηματικά εμπαίζονται. Υβρίζονται. Λοιδορούνται. Ιστορικοί ομογενειακοί οργανισμοί καθυβρίζονται. Δεν υπάρχει δημοσιογραφία με την έννοια που όλοι γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε. Πολλές φορές εξαπολύονται φραστικές επιθέσεις με χυδαία υπονοούμενα εις βάρος προσώπων. Γνωστά και έγκυρα ΜΜΕ της Ελλάδας και της ομογένειας χλευάζονται ειρωνικά και περιπαικτικά. Δεν υπάρχει καλόπιστη κριτική και δημοσιογραφική δεοντολογία. Ο κ. Λυκομήτρος συν τοις άλλοις επανηλειμμένα έχει εκθέσει τον εαυτό του με συστηματική διασπορά ψευδών «ειδήσεων», είτε με ψευδή και αναληθή γεγονότα που εφευρίσκει προκειμένου να προσελκύει την προσοχή της κοινής γνώμης, είτε με ψευδείς συνεντεύξεις, πάντα υπό το πρόσχημα της σάτιρας, είτε πολύ περισσότερο με χονδροειδή και καταφανώς ψευδέστατα «γεγονότα» που δημοσιοποιεί ως δήθεν αληθή γεγονότα. Πολλές φορές μάλιστα εις βάρος ανθρώπων που προσωπικά τον ευεργέτησαν. Παραδείγματα πλείστα όσα. Επί πλέον ο συγκεκριμένος δεν διαθέτει κανένα εχέγγυο διακριβωμένης επαγγελματικής δημοσιογραφικής κάλυψης και αναγνώρισης εκ μέρους κάποιας επαγγελματικής ενώσεως εδώ στις ΗΠΑ ή πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για ελληνόφωνη ιστοσελίδα. Και αν διαθέτει ας το προσκομίσει στα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας!
Και κάτι ακόμα: ο εν λόγω κύριος επανηλειμμένα δεκάδες φορές ενώπιον μαρτύρων γνωστών και επιφανών ομογενών σε δημόσιους χώρους έχει δηλώσει χλευαστικά προς ομογενείς και με νόημα ότι είναι «τουρίστας» με χαρακτηριστική φράση «εγώ είμαι τουρίστας, δεν είμαι δημοσιογράφος» εκτός και αν αυτοχαρακτηρίζεται...
Τέλος, η Ομοσπονδία και χωρίς να λαμβάνει -προς το παρόν τουλάχιστον- σοβαρά περιστατικά που έχουν υποπέσει στην αντίληψη της περί του συγκεκριμένου ατόμου, αλλά και ανεξαρτήτως του προηγούμενου πρόσφατου ή απώτερου παρελθόντος που τον βαρύνει, καλεί τον κ. Λυκομήτρο να επιδείξει σύνεση, σωφροσύνη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ακριβώς επειδή το 30ετές «βιογραφικό» του είναι γεμάτο από περιστατικά που θα έπρεπε να τον καθιστούν έτι περαιτέρω υπεύθυνο και προσεχτικό. Ως γνωστόν το παρελθόν και η προσωπική ιστορία του καθενός μας, οφείλει να μας καθιστά υπόλογους έναντι των όποιων πράξεων μας και των συνεπειών που αυτές μπορεί να επιφέρουν...
Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και διαχειρίζεται τα επίχειρα των πράξεων του.
Η ομοσπονδία οφείλει να πράξει τα πάντα προκειμένου να προστατευθεί το κύρος και ιστορική υπόσταση του ιστορικού οργανισμού τον οποίο όλοι μας υπηρετούμε εθελοντικά.
Ωστόσο προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυθαίρετων ερμηνειών και παρερμηνειών που ευκαίρως-ακαίρως καταγράφονται (ή πολύ πιθανόν να καταγραφούν) είτε από επαγγελματίες δημοσιογράφους που παρακολουθούν και καλύπτουν τα κοινά της Ελληνικής Κοινότητας εδώ και πολλά χρόνια και ως τέτοιοι έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί στην συνείδηση της Ελληνικής Κοινότητας ενίοτε όμως ορμώμενοι και από ξένα προς την Ομοσπονδία συμφέροντα. Είτε από ευκαιριακούς «ερασιτέχνες» που τελευταία παρουσιάζονται ως «κομήτες» και «διάττοντες αστέρες» δηλώνοντες «δημοσιογράφοι» αναζητώντας εναγώνια αναγνώριση -δικαίωμα τους. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας δηλώνεται απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι η ενημέρωση για κάθε δραστηριότητα της Ομοσπονδίας ήταν, είναι και θα παραμείνει προς όλους τους ομογενείς ανοιχτή και χωρίς διακρίσεις! Πολύ δε περισσότερο προς εκείνους που διαθέτουν εγνωσμένο κύρος και καλή την έξωθεν μαρτυρία και με προσφορά στα κοινά της Ελληνικής Κοινότητας. Ουδείς μπορεί όμως να εμποδίσει και «ερασιτέχνες» της όποιας «ενημέρωσης» προσφέρουν με τον οποιοδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Ο κάθε αναγνώστης πολίτης και Κρίση έχει, και Νου και Αντίληψη, ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για όσα διαβάζει. Η Ομοσπονδία όμως δεν είναι αυτή που μοιράζει «πιστοποιητικά» ή αναγνωρίζει και νομιμοποιεί οποιονδήποτε δηλώνει δημοσιογράφος! Αυτά είναι θέματα που οφείλουν να απασχολούν άλλους.

Για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Διαμαντίδης
ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος δημητρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΑΝΑΛΥΣΗ
Το ψήφισμα το οποίο έχει έντονα καταγγελτικό χαρακτήρα, αλλά και άκρως περιγραφικό εναντίον της γνωστής «πρακτικής» του φερόμενου ως δημοσιογράφου κ. Λυκομήτρου, είναι περιγραφικό και άκρως αποκαλυπτικό για το τι προηγήθηκε αλλά και τι οδήγησε το Δ.Σ του ιστορικού οργανισμού να εκδώσει το συγκεκριμένο ομόφωνο ψήφισμα. Η ομόφωνη απόφαση καταδίκη της γνωστής πρακτικής, όπως προκύπτει από το ψήφισμα, ελήφθη στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Μαρτίου μετά από πολύωρη συνεδρίαση των παρόντων μελών του Δ.Σ.
Πριν την συνεδρίαση αυτή όμως σύμφωνα με πληροφορίες μας είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση όπως πληροφορηθήκαμε και από την τοπική εβδομαδιαίας κυκλοφορίας Greek News ιδιοκτησίας Αποστόλη Ζουπανιώτη σχόλιο σύμφωνα με το οποίο αποκαλυπτόταν πως το Δ.Σ. της Τρίτης 20 Μαρτίου (μια εβδομάδα νωρίτερα δηλ.) είχε γίνει και πάλι συζήτηση στο Δ.Σ με αφορμή σχετικό αίτημα του κ. Λυκομήτρου να ενταχθεί στο κατάλογο των προς ενημέρωση media και ο οκ. Λυκομήτρος-κατά τον κ. Ζουπανιώτη- αποκλείσθηκε από την ενημέρωση.
Το ρεπορτάζ και τα στοιχεία που εν τω μεταξύ προέκυψαν, αναφέρουν ότι πράγματι στη συνεδρίαση της τρίτης 20 Μαρτίου υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις εκ μέρους της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ σε εκείνη τη συνεδρίαση και συμφωνήθηκε, μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα Δημήτρη Δημητρίου -που ήταν μειοψηφούσα άποψη -υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλειστεί - πριν καταλήξουν οριστικά να μελετήσουν διεξοδικότερα το ζήτημα και πάντως να μη ληφθεί απόφαση εν θερμώ, και αναλόγως να πράξουν. Ωστόσο μέχρι νεοτέρας αποφάσεως τελικά δεν θα αποστέλλονταν κανένα σχετικό δελτίο τύπου προς τον κ. Λυκομήτρο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες μας, άμεσα η ομοσπονδία από τις 19 Μαρτίου -και πριν ακόμα απαντήσει στον κ. Λυκομήτρο - επικοινώνησε με το αρμόδιο γραφείου Τύπου, Επικοινωνίας και Πληροφοριών στη ΝΥ και ζήτησε να μάθει αν ο κ. Λυκομήτρος είναι στη λίστα διότι όπως διαβεβαίωναν στελέχη -παλαιότερα και νεότερα στο Δ.Σ.- ο εν λόγω κύριος ουδέποτε υπήρξε σε καμία λίστα της ομοσπονδίας -και ειδικά κατά το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν. Η απάντηση από το γραφείο τύπου ήταν αρνητική. Η ομοσπονδία ανέτρεξε επίσης και σε παλαιότερες λίστες του Γραφείου Τύπου της ΝΥ και πράγματι διαπίστωσε ότι ουδέποτε ο κ. Λυκομήτρος κατά το παρελθόν ήταν καταγεγραμμένος. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από εμάς δημοσιογραφικά και είναι κάτι που ισχύει, διότι ως γνωστόν εδώ και χρόνια το γραφείο Τύπου κάθε χρόνο διένειμε προς τους νέους δημοσιογράφους και ανταποκριτές στη ΝΥ αλλά και προς άλλους θεσμούς (Ιερά Αρχιπισκοπή, Ομοσπονδίες κτλ) την ανανεωμένη λίστα με τα ομογενειακά ΜΜΕ αλλά και τους ανταποκριτές και όντως ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ δεν ήταν καταγεγραμμένο πολύ περισσότερο ο κ. Λυκομήτρος έστω ως δημοσιογράφος.
Το ίδιο ίσχυε και στα άλλα γραφεία περιφερειακά Γραφεία Τύπου και εν προκειμένω στη Φλόριδα που διέμενε ο συγκεκριμένος πολύ περισσότερο σε άλλα γραφεία Τύπου. Προς έκπληξη όλων των μελών του Δ.Σ. της ομοσπονδίας όμως -σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν - ψήφισμα η ιστοσελίδα ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ενώ όλα το προηγούμενα χρόνια ουδέποτε ήταν καταχωρημένη -για ευνόητους λόγους που αφορούν προφανώς σε επαγγελματικά και δημοσιογραφικά κριτήρια που δεν πληρούσε ο εν λόγω κύριος - σε κανένα γραφείο Τύπου ξαφνικά, καταχωρήθηκε στη κατάσταση του Γραφείου Τύπου της Νέας Υόρκης, όπως ενημέρωσε την Ομοσπονδία το Γραφείο Τύπου σε νεότερη επικοινωνία στις 23 Μαρτίου. Και φυσικά η εσπευσμένη καταχώρηση στο γραφείο τύπου έγινε αμέσως μετά το σχόλιο «αλληλεγγύης» του κ. Ζουπανιώτη στην Greek News προς τον κ. Λυκομήτρο.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ του κ. Λυκομήτρου είναι απλά καταγεγραμμένο ως ιστοσελίδα στο διαδίκτυο σε διάφορα site που καταγράφουν τις υπάρχουσες ιστοσελίδες ανά κατηγορία μέσα από τις μηχανές αναζήτησης ακόμα και την περίοδο που υπολειτουργούσε (2000-2005) και έβαζε κάποια σχόλια για τα τεκταινόμενα στην πολιτεία της Φλόριδας μια δυο φορές το χρόνο.
Περσινά ξινά σταφύλια...
Μάλιστα η ομοσπονδία, προφανώς θέλοντας να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση -όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά διακεκριμένο και παλαιό στέλεχος του Δ.Σ. - εφεξής οποιοσδήποτε στο μέλλον με οποιαδήποτε αιτία και αφορμή θα επιχειρεί να υποσκάπτει το έργο της ομοσπονδίας δρώντας είτε στο προσκήνιο ή στο σκοτεινό παρασκήνιο σπέρνοντας διχαστικά και διασπαστικά «σχόλια» και μάλιστα με προφανή και ιδιοτελή κριτήρια, θα αντιδρά χωρίς να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές αλλά δεν είναι στην λογική της να αποκλείει ποτέ και κανέναν. Η θέση αυτή φαίνεται να τεκμηριώνεται και να εφαρμόζεται και με την έκτακτη αυτή ειδική ανακοίνωση με το ομόφωνο ψήφισμα. Μάλιστα, στην ανακοίνωση εμμέσως πλην σαφώς διακριτικά και με το γάντι το Δ.Σ. φαίνεται να «καρφώνει» και να ψέγει τον εκδότη της Greek News κ. Ζουπανιώτη ο οποίος συν τοις άλλοις αποτελεί και ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας ως πρόεδρος του πράγματι δραστήριου συλλόγου «αργοναύτες».
Επί πλέον δε θα πρέπει για τους μη γνωριζοντες τα δρώμενα στη Νέα Υόρκη και ειδικά στην περιοχή της Αστόριας ήταν εκείνος που χάρη στην δική του καθοριστική και καταλυτική παρέμβαση ως προέδρου της εφορευτικής επιτροπής διεξήχθησαν τελικά ομαλές εκλογές παρά το έντονο κλίμα αντιπαράθεσης. Αντιπαράθεση που καταγράφηκε στο ΚΑΛΑΜΙ από τον κ. Λυκομήτρο, τον οποίο η ομοσπονδία χαρακτηρίζει ως «ερασιτέχνη» και «διάττοντα αστέρα», για τα δυσμενή, πικρόχολα, υβριστικά, πεζοδρομιακού χαρακτήρα, κακοήθη, και γεμάτα ανακρίβειες κακεντρεχή σχόλια εναντίον της ομοσπονδίας συνολικά. Σχόλια που βρίθουν από αντιδεοντολογική συμπεριφορά παρά τα 30 χρόνια εμπειρίας στα κοινά, της ομογένειας. Σχόλια γεμάτα υπονοούμενα εις βάρος του έργου της εφορευτικής επιτροπής «φωτογραφίζοντας» μάλιστα διακριτικά τον κ. Ζουπανιώτη και για άλλες του δραστηριότητες σε άλλες σελίδες αναφορικά με καταχωρήσεις που έχει πάρει από την CIA!
Αποκαλυπτική ανακοίνωση...
Σύμφωνα με το ψήφισμα μεταξύ άλλων, αποκαλύπτεται ένα παλαιότερο περιστατικό του οποίου μάρτυρες υπήρξαν περισσότερα από 25 άτομα- και φυσικά όλα μέλη του τότε Δ.Σ. της ομοσπονδίας -ενώ από πλευράς δημοσιογράφων παρών ήταν μόνον κ. Ζουπανιώτης όταν τον Οκτώβριο του 2005 είχε εκδιωχθεί κακήν κακώς μέσα από την αίθουσα του Δ.Σ. ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος. Ποια ήταν τότε η αντίδραση του κ. Ζουπανιώτη; Αποχώρησε διακριτικά, μειδιώντας με νόημα από την αίθουσα στην οποία επικρατούσε οχλοβοή και αντεγκλήσεις μεταξύ της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. και άλλων μελών που εν τω μεταξύ ζητούσαν να αποχωρήσει προσωρινά μέχρι να ληφθεί απόφαση επί της προτάσεως του κ. Γεωργόπουλου που αντιδρούσε στην παρουσία του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου. Τελικά μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και αφού τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση των ψυχραιμότερων και την καταλυτική παρέμβαση του Δημήτρη Βεκιαρέλη ο οποίος επανέφερε στην αίθουσα τον δημοσιογράφο παρά τις αντιδράσεις άλλων μελών.
Οκτώβριος 2005
Το επεισόδιο μεταξύ του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου και μέλους του τότε Δ.Σ. το οποίο ζήτησε την αποχώρηση του εν λόγω δημοσιογράφου επειδή δεν ενέκρινε αυτά που έγραφε στα ρεπορτάζ και τις ανταποκρίσεις του για τα δρώμενα στην ομοσπονδία της ΝΥ εκείνη την περίοδο, έλαβε χώρα στις 19 Οκτωβρίου 2005. Ήταν σφοδρό και μεγάλης έντασης. Η υπόθεση έλαβε περαιτέρω διαστάσεις διότι τότε έγινε προσφυγή εκ μέρους του θιγόμενου δημοσιογράφου προς την Foreign Press Association μέλος της οποίας ήταν και ακολούθησε σχετική αλληλογραφία μεταξύ της Ομοσπονδίας και της συγκεκριμένης αμερικανικής ενώσεως μέλη της οποίας είναι όλοι οι εγνωσμένου κύρους έλληνες και άλλων εθνικοτήτων ανταποκριτές. Ο κ. Ζουπανιώτης τότε πράγματι-αν και ο μοναδικός παρών στο οξύτατο επεισόδιο και έχει σημασία αυτό γιαυτό και τονίζεται διότι καταδεικνύει πολλά και κυρίως την επικρατούσα δημοσιογραφική αντίληψη του κατά τα άλλα έγκριτου προέδρου του συλλόγου αργοναυτών- δεν έδειξε παρόμοια «ευαισθησία» προς τον γνωστό συνάδελφο του, από τα χρόνια στη που ήσαν συνάδελφοι στην ιστορική ΠΡΩΙΝΗ...
Και για να καταγράφονται τα πράγματα με το όνομα τους με βάση τα αληθή γεγονότα, ο μοναδικός που υποστήριξε τότε(τον Οκτώβριο του 2005) τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο ήταν ο συνάδελφος Σάκης Σερέτης με την ιδιότητα του ως διευθυντού του τοπικού ομογενειακού σταθμού hellas Fm, την ίδια στιγμή που εξελίσσονταν το επεισόδο (διότι είχε έρθει καθυστερημένα και ήταν αυτόπτης μάρτης του είχε επακολουθήσει έξω αό την αίιουσα του Δ.Σ. αλλά και μέσα από την εκπομπή του με εκτενή αναφορά και πλήρη περιγραή των γεγονότων λαμβανοντας σαφή ΄και ξεκάθαρη θέση υπέρ του συναδέλφου του, αλλά και με επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νικόλαο Διαμαντίδη,και με ειδικό άρθρο του στο stie του Hellas Fm.
Τι προηγήθηκε του ομόφωνου ψηφίσματος για τον κ. Λυκομήτρο
Ο κ. Λυκομήτρος προφανώς - σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά αναφέρονται στην εκτενή ανακοίνωση και το ψήφισμα της ομοσπονδίας, με σαφές το υπονοούμενο του ενδεχόμενου δόλου και συγκεκριμένη σκοπιμότητα εκ μέρους του και προκειμένου -κατά την πάγια τακτική του εδώ και χρόνια- ζήτησε να αποστέλλονται και σε εκείνον τα δελτία Τύπου της ομοσπονδίας. Επακολούθησε όλο αυτό που περιγράψαμε στο ρεπορτάζ και έτσι καταλήξαμε στο συγκεκριμένο ομόφωνο ψήφισμα του ιστορικού οργανισμού. Τι προκάλεσε όμως την οργισμένη αντίδραση των μελών του Δ.Σ. εναντίον του γνωστού εδώ και 30 χρόνια στην ομογένεια Γιώργου Λυκομήτρου;
Από το Μάιο του 2006 ο εν λόγω κύριος, και πριν μετακομίσει στη πολιτεία της ΝΥ είχε αρχίσει να σχολιάζει τα δρώμενα εντός και εκτός της ομοσπονδίας με αιχμηρούς, υβριστικούς και άκρως υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που απαυδούν της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και αυτής ακόμα της σάτιρας. Τα κακεντρεχή και πέραν κάθε σοβαρότητας καυστικά και ειρωνικά σχόλια εναντίον του ιστορικού θεσμού εντάθηκαν λίγο πριν τις εκλογές της 4ης Ιουνίου και η κατάσταση χειροτέρεψε μετά τις εκλογές με συνεχείς ύβρεις, και μειωτικά σχόλια χωρίς ίχνος δημοσιογραφικού λόγου και διασταύρωσης, έστω κάποιων γεγονότων που φαίνεται να «έφθαναν» στον φερόμενο ως δημοσιογράφο κ. Λυκομήτρο ο οποίος ως γνωστόν εδώ και 30 χρόνια βάλει κατά πάντων.
Πρακτική που ακολουθεί- όπως διαπιστώνει και το Δ.Σ. του ιστορικού οργανισμού- εναντίον των πάντων όπως κάνει εδώ και χρόνια όπως έχει καταδείξει η 30αετης πορεία αυτού του ανθρώπου. Έτσι το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Μαρτίου έχοντας πλέον κάνει μια πρώτη έρευνα για τον γνωστό στους έλληνες της Αμερικής από τα χιλιάδες emails που στέλνει -σε Ελλάδα και Αμερική- διασπείροντας ψεύδη και βωμολοχίες, Γιώργο Λυκομήτρο ο οποίος εμφανίζεται ως δημοσιογράφος, μελέτησε εξονυχιστικά και προφανώς με ενδελεχή κριτήρια, μια σειρά από σχετικά με την ομοσπονδία κείμενα του από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα τα οποία μοιράστηκαν στα μέλη του Δ.Σ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας -πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. και δει τα νεότερα μέλη - αντιμετώπισαν με εμφανή την έκπληξη στα πρόσωπα τους για το ύφος και το style «γραφής» έβλεπαν να υβρίζονται, να λοιδορούνται, να χλευάζονται, να υποτιμώνται και να αντιμετωπίζονται με εμπάθεια από κάποιον που άκουγαν για πρώτη φορά την ύπαρξη του! Και το χειρότερο είναι ότι ποτέ δεν είχαν λάβει γνώση για όλο αυτό το συνονθύλευμα των υβριστικών και γεμάτων εμπάθεια, μικρότητα, συμπλεγματικής συμπεριφοράς «σχόλια» ενός ανθρώπου με εμφανή και έντονα τα ψυχολογικά προβλήματα κοινωνικής απόρριψης που βάλλει κατά πάντων προκειμένου να τον προσέξουν ή έστω να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του.
Οι περισσότεροι ζήτησαν να μάθουν περισσότερα και ανέτρεξαν όπως μας είπαν στην ιστοσελίδα του, είτε γιατί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του, είτε γιατί -οι παλαιότεροι που τον ξέρουν πολύ καλά από τα χρόνια που ήταν εδώ πριν απομακρυνθεί στη Φλόριδα στα τέλη της 10ετιας του '80- τον έχουν εντάξει στο γραφικό και περιθωριακό στοιχείο και δεν ασχολούνταν μαζί του ποτέ σοβαρά αλλά ωστόσο δεν γνώριζαν όλα αυτά τα πικρόχολα και εμπαθή «σχόλια» τα οποία «δημοσιοποιούνται» μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας με το προκάλυμμα της «ενημέρωσης» πολύ περισσότερο των δήθεν «αποκαλύψεων» που περιλαμβάνει το περιεχόμενο που περιέχει ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ.
Μάλιστα, προς στιγμή, υπήρξε η άποψη να μην ασχοληθούν μαζί του, όμως τελικά μετά από σχετική συζήτηση και αντίστοιχη επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε, επεκράτησε η άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σθεναρή απάντηση. Ώστε «να δοθεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «η ομοσπονδία στο μέλλον δεν θα πρέπει να ανεχθεί παρόμοιες συμπεριφορές από κανένα και από οπουδήποτε και αν προέρχεται με στόχο να μειώνει ή πολύ περισσότερο υποσκάπτει το κύρος του ιστορικού οργανισμού και πάντως σε κάθε περίπτωση στο εξής να λέει τα πράγματα με το όνομα τους και όταν χρειάζεται να μη διστάζει να καταγγέλλει ανοιχτά οποιονδήποτε θελήσει στο μέλλον να υποσκάψει το έργο της ομοσπονδίας και μάλιστα όταν αυτός κινείται ορμώμενος από προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα που δεν πρέπει να απασχολούν την ομοσπονδία»
Το ψήφισμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας αποστέλλεται προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ελλάδα και Αμερικής, συνοδεύεται και από ένα 2σελιδο παράρτημα στο οποίο παρατίθενται επίμαχα αποσπάσματα στα οποία λοιδορούνται, υβρίζονται, χλευάζονται και κατακρεουργούνται υπολήψεις, αξιοπρέπεια, Ιεροί θεσμοί, ιστορικοί οργανισμοί, και ανθρώπινες συνειδήσεις σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής του Ελληνισμού στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα.
Συμπερασματικά
Εκείνο που εμείς απλά θα επισημάνουμε μέσα από την 20ετή δημοσιογραφική εμπειρία -και ειδικά προς τον ιστορικό οργανισμό αλλά και προς κάθε άλλο φορέα που αντιμετωπίζει παρόμοια συμπεριφορά- είναι ότι :
-Ο κάθε ένας οφείλει να πράττει στο πλαίσιο της νομιμότητας αυτό που επιτάσσει το καθήκον και οι ευθύνες για αυτό που αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερο ομογενειακοί οργανισμοί και θεσμοί που πλήττονται από ευκαιριακούς καλοθελητές και «εραστές» της διαβολής και του κουτσομπολιού που αναγάγουν σε «είδηση» και «γεγονός»
-σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενισχύεται και να ενδυναμώνεται οποιαδήποτε παρόμοια παραβατική συμπεριφορά ή πολύ περισσότερο να νομιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο.
-Λόγω του θολού και ασαφούς και ολίγον νηπιακού καθεστώτος που επικρατεί περί τα ομογενειακά media στις ΗΠΑ και κυρίως ποιος είναι ή δεν είναι δημοσιογράφος επιβάλλεται περισσότερη προσοχή και διακρίβωση στοιχείων οποιουδήποτε δηλώνει οτιδήποτε, ειδικά για άτομα που και ξέρετε και γνωρίζεται από το παρελθόν...
-κατανοητό το δίκιο και ενδεχομένως ο θυμός και η αγανάκτηση, ιδίως όταν θίγονται συνειδήσεις και υπολήψεις αλλά -και παρακαλώ ας μας επιτραπεί προκειμένου να συμβάλλουμε κατ ελάχιστον- σε καμία περίπτωση δε χρειάζονται αποκλεισμοί. Επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα! Και ας ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι σήμερα ζούμε στη κοινωνία της πληροφορίας που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα οπότε ουτοπικό να μιλάμε για αποκλεισμούς και ειδικά στη ΝΥ όπου όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι επικρατεί. Σοβαρότητα και υπευθυνότητα απαιτείται. Σύνεση και ψυχραιμία. Όλοι χρειάζονται. Κανείς δε περισσεύει έστω και αν δεν μπορεί να ενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό γίγνεσθαι έστω και αν ασκεί δριμεία κρητική ή πολλές φορές «ξεφεύγει» των ορίων και των κανόνων της ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας.
Πράγματι όλα τα «σχόλια»-που περιέχει ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ- γιατί περί σχολίων πρόκειται, και όχι για δημοσιογραφία με την ευρέως διαδεδομένη κοινώς αποδεκτή αντίληψη που γνωρίζουμε όσοι επαγγελματικά ασχολούμεθα με το αντικείμενο και έχουμε γνώση για την βαθύτερη έννοια του ρεπορτάζ, της είδησης, της διασταύρωσης κτλ. θίγουν και σε ορισμένες περιπτώσεις εξοργίζουν αφού στόχος είναι να κάνουν τον αντίπαλο να αισθανθεί «παπαρούνα» κατά την προσφιλή φρασεολογία του γνωστού κ. Λυκομήτρου.

Πράγματι όλα αυτά τα κείμενα που καταχωρούνται στο ΚΑΛΑΜΙ του κ. Λυκομήτρου-με το οποίο έχουμε ασχοληθεί και ασχολούμεθα με εξονυχιστική δημοσιογραφική έρευνα - και εν ριπή οφθαλμού αλλοιώνονται κατά πάγια πρακτική, προκειμένου να εμφανίζεται ως «έγκυρος» και «αποκαλυπτικός» διαπνέονται από ένα χαρακτηριστικό. Εμπάθεια και εμφανή τα ψυχολογικά προβλήματα μιας αξιολύπητης δυστυχισμένης ύπαρξης που αγωνίζεται να υπάρξει αποζητώντας κυρίως την αναγνώριση, και ρόλο μετά από 30 χρόνια στα κοινά της Ε/Αμερικανικής κοινότητας.
Όσο για τα γνωστά ψεύδη που ενσπείρει και διασπείρει με κάθε ευκαιρία και πολλές φορές άνευ αιτίας, με μοναδικό κίνητρο να προκαλεί βαβούρα και θόρυβο για να γίνεται τζέρτζελο γύρω από το όνομα του, ουδείς σοβαρός ή λαμβάνει υπόψη του και ασχολείται σοβαρά. «σχόλια» τα οποία απλά προκαλούν αν μη τι άλλο θυμηδία και γέλια στους επαγγελματίες του είδους-δημοσιογτάφους- αφού η προϊστορία του κ. Λυκομήτρου καθώς και η όποια παραβατική συμπεριφορά του ή πολύ περισσότερο το βεβαρημένο ποινικό του μητρώο είναι γνωστά τοις πάση όσα και αν γράφει, οπότε απλά εκτίθεται έτι περαιτέρω αν και κατά τη λογική Λυκομήτρου «ο βρεγμένος δε φορβάται τη βροχή» οπότε συνεχίζει ακάθεκτος ώστε να κάνει «νταβατνούρι»...
Οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ακριβώς διότι δεν επηρεάζει την κοινή γνώμη, ούτε πολύ περισσότερο μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει το κοινό λαϊκό αίσθημα έστω και αν λαϊκίζει γιατί στοχεύει στα χαμηλά ένστικτα μιας θολοκουλτούρας που δείχνει να αντιπροσωπεύει διαποτισμένη με ολίγον ημιμάθεια και αρκετή εμπάθεια. Πολύ περισσότερο δε χρειάζεται να ασχολούνται σοβαροί οργανισμοί αφού δεν είναι δυνατόν με όσα παρόμοια ή ακόμα χειρότερα κείμενα καταχωρηθούν δεν είναι δυνατόν αν επηρεαστούν τα κέντρα λήψης αποφάσεων είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ελλάδα. Και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχουν γνώση περί τίνος πρόκειται...
Και αν κατά λάθος ή εκ παραδρομής ξεφύγει σε κάποιο ελληνικό ΜΜΕ κάποια παραπομπή στην εν λόγω ιστοσελίδα θα είναι διότι θα ξέφυγε πάνω στην γνωστή πίεση του χρόνου που έχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι κυριολεκτικά «βομβαρδίζονται» από email και σίγουρα χωρίς να έχει ελέγξει όσο και χρειάζεται την «πηγή», αφενός. Και αφετέρου διότι λόγω αργόσχολης και όχι λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα πράγματι παρατίθενται αποσπάσματα ως ειδήσεις από άλλες πηγές που καταχωρούνται όχι κατόπιν γραπτής συμφωνίας με κάποια άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ή εγνωσμένου κύρους ελληνικά ΜΜΕ από τα οποία πολύ εύκολα με ένα copy paste μπορούν άνετα να εισαχθούν στην οποιαδήποτε λαθρόβια ιστοσελίδα η οποία μάλιστα δεν αναφέρει και την πηγή εκτός από περιπτώσεις που εξ ανάγκης μπαίνει το σχετικό link και πάντα και κατά κύριο λόγο σε θέματα από αμερικανικές πηγές ακριβώς διότι εδώ αν περιέλθει στη αντίληψη αμερικανικού ΜΜΕ ότι αναδημοσιεύεις χωρίς προηγούμένη έγγραφη άδεια και συμφωνία (κοινώς υποκλέπτεις) τότε θα υποστείς και στις σχετικές συνέπειες περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Και εδώ είναι που λόγο νομικού κενού για τη χρήση του διαδικτύου και την έλλειψη διακρατικών συμφωνιών ειδικά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έρχεται και επιβιώνει κάθε επιτήδειος σηκώνοντας μια ιστοσελίδα και εμφανίζοντας εαυτόν ως δημοσιογράφο.
Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει κάπως σοβαρά είναι ποιοι και γιατί «χρησιμοποιούν» τον κ. Λυκομήτρο προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά στους ιδιοτελή συμφέροντα που πρόσκαιρα τους ενώνουν μαζί του; ...
Ποιος τροφοδοτεί ξαφνικά τον κ. Λυκομήτρο με τοπική ειδησεογραφία αφού είναι γνωστό ότι ο εν λόγο πράγματι δεν είναι πουθενά διαπιστευμένος ώστε να λαμβάνει ενημέρωση; Ενώ οι παλαιότεροι που τον γνωρίζουν και διαπίστωσαν ότι επανήλθε ως μόνιμος στη ΝΥ τον αποφεύγουν και τον απομονώνουν διακριτικά ειδικά επειδή τους «καρφώνει» έστω και αν απλά του πουν ένα «γεια» και εκείνος για να τους εκθέσει και να τους «εκδικηθεί» τους καρφώνει ως «πράκτορες» του...
Επομένως πέρα των τοπικών «κουτσομπολιών» γιατί περί αυτών πρόκειται και όχι για ειδησεογραφία πολύ περισσότερο για δημοσιογραφία, η απάντηση είναι περιττή.
Άρα η έννοια ενημέρωση στο συγκεκριμένο site είναι κάτι ξένο προς την πραγματική της διάσταση. Πλην των περιπτώσεων που απλά κάνει copy paste και αναδημοσιεύει έστω και εν περιλήψει κάποιες ειδήσεις και έτσι δικαιολογείται και ο «ορυμαγδός ενημέρωσης» με δυο «πηγές» κυρίως. Αυτή είναι η «πηγή» την οποία και αναλύσαμε...
Το θέμα είναι η άλλη «πηγή»... Αυτή που «ενημερώνει» για πραγματικά περιστατικά-έστω και ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση- «διοχετεύει» στοιχεία που δεν είναι δυνατόν να κάνει ιδία χρήση... Εκεί είναι το ζήτημα. «Αυτή» η «άλλη», κρυφή «πηγή» που «ενημερώνει» και «διοχετεύει» ειδήσεις και περιστατικά της μικρής και κλειστής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. «Ενημέρωση» που μπορεί να αποδειχτεί και «πληγή»... Εκτός και αν υπάρχει κάτι που ενώνει την «κρυφή πηγή» με τον κ. Λυκομήτρο... Ίσως κοινά βιώματα... κοινές περιπέτειες... κοινό παρελθόν και κοινές αγωνίες... Θα δείξει.... Πάντως ο ουδείς χρειάζεται να ανησυχεί αν έχει καθαρό παρελθόν και προ πάντων λευκό ποινικό μητρώο...
άνθρωποι και μάλιστα με μικρό το Α που έχουν καβαλήσει ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ πάντα υπήρχαν... και θα υπάρχουν... Αλίμονο αν δεν υπήρχαν και αυτοί στις κοινωνίες... Αλλιώς δε θα μπορούσε να διαχωρίζεται η ήρα από στάρι....
Και για να το πούμε πιο απλά αφήστε τον κ. Λυκομήτρο στην (αν)ησυχία του... αυτό είναι που σκοτώνει... η αδιαφορία. Όσο του δίνετε σημασία και ασχολείστε μαζί του τόσο θα τον ενισχύεται. Αν και αυτή η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης απέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα τέτοια που παρόμοια της δεν έχει δείξει άλλος ιστορικός οργανισμός.
Αν και ο κ. Λυκομήτρος έχει απομονωθεί και στιγματιστεί και από άλλους φορείς όπως ο Μακεδονικός σύλλογος τον Οκτώβριο του 2005 που επίσης τον απομόνωσαν και καταδίκασαν παρόμοιες πρακτικές του, και τον εκδιώξαν κακήν κακώς...
Το θέμα δεν είναι ο κ.Λυκομήτρος το θέμα είναι οι προβατόσχημοι ύπουλοι λύκοι που κυκλοφορούν ανάμεσα μας έτοιμοι να κατασπαράξουν και χρησιμοποιούν δυστυχείς υπάρξεις σα το κ. Λυκομήτρο ... Σήμερα λέγεται Λυκομήτρος. Χτες λεγόταν κάπως αλλιώς. Η Ελληνική Κοινότητα αυτές τις «κρυφές πληγές» πρέπει να απομονώσει, ειδικά όταν έχει σαφή «δείγματα» με «συμπεριφορές» και «περιστατικά» από το πρόσφατο παρελθόν που ανάγκασαν την οργανωμένη ομογένεια να φτάσει μέχρι τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, για να καταγγείλουν ανθρώπους που με γνώμονα ιδιοτελή και μικρονοϊκές συμπεριφορές βουτούσαν την πένα τους στην εμπάθεια.
Καλό είναι να κοιτάμε μπροστά γιατί το παρελθόν πληγώνει ειδικά όταν δεν είναι καθαρό... Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο κ. Λυκομήτρος που οφείλει να προσέχει -και πολύ καλά κάνει και του υπενθυμίζει η ομοσπονδία- υπάρχουν και άλλοι που θα έπρεπε να προσέχουν ακριβώς διότι και μνήμη υπάρχει και καλοθελητές για να την ξύνουν αναλόγως του αέρα που φυσά κάθε φορά... Ας κοιτάξουμε μπροστά ενωμένοι δουλεύοντας για το κοινό καλό συσπειρωμένοι γύρω από υγιείς θεσμούς που έστω και αν πέρασαν εσωτερικές κρίσεις -δείγμα υγιούς λειτουργίας - όπως επί παραδείγματι η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΎ που ταλανίστηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορεί να ξαναζήσει παλιές καλές μέρες με δυνατές συγκινήσεις. Ας θυμηθούμε τα λόγια του γέρου του Μωριά « ο χειρότερος εχθρός μας είμαστε εμείς οι έλληνες» ας παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές και ας συνεργαστούμε για να ανέβει ο ιστορικός οργανισμός εκεί που του αξίζει. Εκεί που ταιριάζει στην ιστορία του... Το χρωστάμε στον Ελληνισμό.
Ας αφήσουμε λοιπόν το παρελθόν και τις γκρίζες σκιές που μας ενοχλούν πίσω... στη λήθη της ιστορίας για τους ιστορικούς του μέλλοντος και ας κοιτάξουμε μπροστά... Γιατί καλά είναι όταν είσαι καθαρός, όταν όμως βρομάει και ζέχνει η κατάσταση τότε τι τους θες τους παλικαρισμούς και τους τσαμπουκάδες ;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: είναι η δεύτερη φορά που ασχολούμαστε με τον κ. Λυκομήτρο και ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ του διότι υπάρχει θέμα. Υπάρχει είδηση. Γεγνόνος. Η είδηση: η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοπονδίας για τον κ. Λυκομήτρο και την ιστοσελίδα του. Το γεγονός: Η ομόφωνη απόφαση και το ψήφισμα -καταγγελία που αφορά στα έργα.. τις ημέρες... το βίο... και την πολιτεία του ανθρώπου με το βαρύτατο ποινικό μητρώο...γιατί αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν κάποιοι δεν τολμούν ακόμα να το πουν ανοιχτά. Γνωρίζουμε τι θα επακολουθήσει...η λάσπη. Το ψέμα και η διασπορά ψευδών ως εκδίκηση είναι η ανταπάντηση στην αλήθεια. Η έρευνα συνεχίζεται...

No comments: